refresh About Resepi Chat Google+
Follow | dashb

Hello and welcome to my Blog.
I pour my heart and thoughts here. Pardon my words




Don't stop dream.. But stop expecting!
Intelligence is beauty
why should I be so confused?

I had tried to express myself, but couldn't do that because I was afraid that it will hurt someone. I never knew that not expressing myself hurt myself

Sometimes when you realize there is no one by your side, you know it’s time to learn how to face things alone

Broken promises - sometimes it happens.. and it's not fun


Tips : Buang malas, ambil mood rajin
{PERMALINK} Tuesday, 19 February 2013




ceyyy tengok post tittle konon ambil mood rajin... haha What can I conclude about the article base on the tittle "Lazy Sunday".. you know when you start dengan cuti yang panjang and not getting enough rest... then suddenly have to get back to your "sangkar"... study study study, doing research and your final project... erghhhh ! Iwanna my freedom!! haha serious malas! hooooo





So I take a few step nak elak rasa malas...

Ingat matlamat kita :
kita pernah jatuh and kita rasa semangat nak bangun balik, nak benda kedepan yang lebih baik... dengan target yang lebih awesome.. cewahhh! it's ok kalau target tinggi menggunung pun, that would be our trigger untuk work hard... then bagitahu parents, best friend kita punya matlamat ... bukan nak menunjuk atau berlagak.. tapi at least up to a point yang macam ekin cakap ni, rasa malas yang memanjang, kita akan ingat our first matlamat.. then terfikir kalau tak dapat capai conform malu beb!!! so automatically rasa semangat balik even sikit .. sikit. sikit... *sigh... slow- slow lerrrr~




Hang out
oh yeahh... one thing yang tak boleh diketepikan langsung! kena ada social life! but in positive side la! bukan merempit, merenyeh, bla bla bla.. dengan alasan nk release tension.. ada banyak cara ok! lagipun, kalau asyik terperap dalam rumah study then buat tahik mata.. seriously badan akan lagi rasa malas... tak cergas .. zzzz




Favorite things
Just like what I have said just now, benda yang memang tak boleh diketepikan juga.. hehe.. Even kita tahu maybe benda 'favorite' kita ni sometimes boleh jejaskan study kita, but I guess it is wrong! kalau kita boleh kawal, benda-benda ni akan jadi trigger kita jugak... like what?

kalau ekin first thing yang memang tak boleh lepas..



Game
kalau tak dapat, ok fine tak rasa apa-apa effect.. tapi kalau dah dapat pegang memang tak lepas... zzzzzz!!




Handphone
kalau tengah musim pelangi-pelangi sikit tu, haha handphone always kat sebelah.. tapi kalau dah kemarau melampau.. hambek kau, aku asing-asing! :p sim, handphone, charger semua simpan tempat yang rasa macam tak boleh ingat ( tapi ingat jugak -_-" )... yes, I shoould say he's kind of my trigger jugak nak jadi rajin.. tapi dia jugak lah pencetus bagi jadi lg malas.. haha kuang ajo je kan statement ...




Makanan
I love to eat... zzz so kalau nak study mesti kena ada snack or apa-apa saja yang boleh dikunyah krup krap krup krap... Dulu zaman sekolah selalu ada stok oreo dalam almari... snack and chocolate... seriously! sampai bekas pun cari yang comel-comel.. haha addicted!




Music
ada orang boleh study kalau dengar lagu tapi ada jugak yang kena duduk tempat sunyi  macam bertapa.. serious ekin tak selesa kalau tempat sunyi.. rasa macam tengah diperhatikan.. jeng jeng jeng.. haha tak la... tapi memang suka , rasa macam rancak sikit nak study ececey...




Bantal
study sambil meniarap atas katil berlapik kan bantal.. sambil makan? boleh bayang? jangan tanya kenapa gemok! haha lagi satu sebab bantal ni jadi favorite masa study... sebab kalau dah agak bosan sangat lelap je la buat peta kejap...





lastly kekadang benda yang kita tak suka pun boleh buat kita jadi rajin.. contohnya?
mengemas... or I should say actually nak ambil mood rajin.. surrounding tu penting ok.. kalau dah bersepah even sikit pun boleh buat rasa malas juga.. zzz~



Labels:





Older | Newer


Older | Newer